header image
 

Repdesés és technikai háttér

Egy csomó széncinege egymással versengve rohamozza a magokat.

Eredetileg az volt a tervem, hogy az erkélyre telepített etető mellé egy webkamerát állítok, a hozzá tartozó usb kábelt átfűzöm az ablakon és az ablak mellé tolt notebookra dugom. Egy szoftver magától elindítja a felvételt, ha valami mozgást észlel a képen, így minden madár automatikusan bekerül a gyűjteménybe, én pedig esténként kedvemre nézegethetem őket. A terv több ponton is elbukott.

Az első probléma, amire nem gondoltam, hogy a webkamerák nagyon széles látószögűek. Ez praktikus, amikor számítógép előtt mocorgó embereket kell videózni, de az eleve apró madarak így még kisebbnek látszanak a képen. Hacsak közelebb nem visszük a kamerát… Építettem neki egy oszlopon álló kis faházikót és felszereltem úgy, hogy mindössze fél méterre került az etetőtől. Ez így sokkal jobb, de még mindig túl sok, viszont már így is zavarja a madarakat.

A másik probléma a mozgásérzékelés. Egy délután például felhős volt az ég, néha beborult, aztán kisütött a nap, majd megint sötét lett, egész délután. A kamera képe minden felhőnél elsötétül és újra kivilágosodik, ami minden alkalommal aktiválja a mozgásfigyelőt. Mire este hazaértem már többszáz néhány másodperces felvétel várt rám.

De a fő baj a képminőség. Ez egy átlagos Logitech 2Mp kamera és a kép bizony nem szép.

Lassan itt a tavasz, de jövőre majd másképp csinálom!

~ by admin on 2011 február 10..

madarak

Nem lehet hozzászólni.